Van professionele distantie naar professionele verbinding

In deze workshops maakt u op praktische wijze kennis met “compassion for care”, een veld dat steeds meer ingang vind in de professionele zorg.

  • Hoe kan ik mij openstellen voor de lijdenslast van de ander, zonder mijzelf er in te verliezen?
  • Hoe kan ik professioneel blijven zonder me af te sluiten?
  • Hoe kan ik betrokkenheid tonen, zonder dat het mij veel meer tijd kost?
  • Hoe kan ik geconfronteerd met emoties van de ander, overeind blijven?’
  • Wat kan ik nog aan een patiënt of diens naasten bieden als ik feitelijk met lege handen sta?

Compassie is een vaardigheid die we kunnen trainen. We maken kennis met het G.R.A.C.E model voor compassie in professionele interacties van Joan Halifax en met compassie-oefeningen uit het gerenommeerde trainingsprogramma van Erik van den Brink en Frits Koster Compassievol leven. Oefeningen die je meteen kunt gaan inzetten in je werk (en je leven).

Compassie in de zorg is een interactieve workshop waarbij we werken met situaties van de deelnemers op de werkvloer.

“Care is bij de ander zijn, mee-lijden, mee-voelen. Care is compassie. Het is de waarheid opeisen dat de ander mijn broeder of zuster is, menselijk, sterfelijk, kwetsbaar, zoals ik zelf. [..] Vaak kunnen we geen cure bieden, maar we kunnen altijd care bieden. To care is to be human.” – Henri Nouwen

Voor wie

Deze workshop is ontwikkeld voor professionals in de zorg, die meer kwaliteit van werken wensen en die meer in verbinding willen kunnen blijven – ook als de situatie uitdagend is.

Lengte en duur in overleg. Neem contact op voor meer informatie en een vrijbijvende offerte.

We gaven recent de workshop “van professionele distantie naar professionele verbinding” aan zorgprofessionals van InteraktContour, die werken met mensen die problemen ondervinden door hersenletsel; op het Hersenletsel congres 2017; en aan studenten van het Honours Talentprogramma van Social Work van de Hanze Hogeschool Groningen.