Project Mindfulness voor Mantelzorgers

Het project is opgezet vanuit de behoefte van mantelzorgers aan een methode om de zorg thuis langer vol te kunnen houden en overbelasting te voorkomen. Sinds 2013 hebben meer dan 500 mantelzorgers de mindfulness training gevolgd. Resultaten zijn dat deelnemers meer kwaliteit van leven en minder klachten ervaren, zowel lichamelijk als psychisch. Ook vragen ze na het volgen van de training gemakkelijker hulp aan hun omgeving. Uit onderzoek (RUG) blijkt dat ze een jaar na afronding de geleerde oefeningen nog steeds in de praktijk brengen.

In dit project doen juist de meest belaste mantelzorgers mee. Vaak zijn het mantelzorgers die 24/7 klaarstaan voor hun naaste.  Mensen met een partner, ouder of kind met een ernstige (chronische) ziekte of beperking. De zorg is vrijwel altijd intensief. Kenmerkend is dat deze mensen zich in de situatie gevangen voelen, ook al bieden zij de zorg uit liefde, volle overtuiging en vanuit de vanzelfsprekendheid van de (familie)band. Juist deze groep heeft behoefte om een vaardigheid te leren die ze in hun dagelijkse bestaan kunnen toepassen hen rust en ruimte geeft binnen de situatie.

Deelnemers hebben bij aanvang van de training vaak al veel overbelastingsklachten zoals slecht slapen, gejaagd gevoel, ernstige vermoeidheid en allerlei lichamelijke klachten. Ook geven ze aan niet zo vriendelijk en geduldig tegen hun naaste zijn als ze zouden willen. Regelmatig  is het lastig de combinatie van werk en mantelzorg vol te houden. De training in dit project biedt de unieke combinatie van 8 weken intensief oefenen (ook dagelijks thuis) en met lotgenoten uitwisselen, leren van elkaar en het leren steun en hulp te vragen en te ontvangen. De begeleiding is in handen van ervaren mindfulness trainers met psychologische ondergrond die gewend zijn te werken met complexe en emotionele situaties en groepen.

Het project is een samenwerking van De Werkschuur met mantelzorgsteunpunten in de betreffende gemeenten*.

Voor een treffend verslag van een deelneemster in het Roder Journaal, zie deze link.

In dit korte filmpje (1 min 37) van de RijksUniversiteit Groningen krijgt u goed inzicht in het project mindfulness voor mantelzorgers:

Meer informatie? Mindfulness voor mantelzorgers in uw gemeente? U kunt contact opnemen met Annetje Brunner via info@dewerkschuur.nl of 06-45085157

*Gemeenten waar we sinds 2013 de mindfulness training voor mantelzorgers hebben georganiseerd: Groningen, Assen, Midden-Groningen (Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Menterwolde), Haren, Bedum, Aa en Hunze, Tynaarlo, Noordenveld, Westerkwartier (Zuidhorn, Leek, Marum, Grootegast), Hogeland (Winsum, De Marne, Eemsmond Bedum). Overige gemeenten die naar ons voorbeeld mindfulness voor mantelzorgers bieden: Utrecht, Velsen, Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren. Hier vervulde De Werkschuur een adviesrol.

 

Startdata