Project Mindfulness voor Mantelzorgers

Het project is opgezet vanuit de behoefte van mantelzorgers aan een methode om  de zorg thuis langer vol te kunnen houden en overbelasting te voorkomen. Sinds 2013 hebben meer dan 800 mantelzorgers de mindfulness training van De Werkschuur gevolgd. Resultaten zijn dat deelnemers meer kwaliteit van leven en minder klachten ervaren, zowel lichamelijk als psychisch. Ook vragen ze gemakkelijker hulp na de training. De mantelzorgers gaan beter voor zichzelf zorgen, waardoor het contact met degene voor wie gezorgd wordt ook verbetert.

Werkende mantelzorgers krijgen van hun werkgever vaak de ruimte aan de training mee te doen, omdat de training uitval voorkomt.

In dit project doen juist de meest belaste mantelzorgers mee. Vaak zijn het mantelzorgers die 24/7 klaarstaan voor hun naaste.  Mensen met een partner, ouder of kind met een ernstige (chronische) ziekte of beperking.  De zorg is vrijwel altijd intensief.  Kenmerkend is dat deze mensen zich in de situatie gevangen voelen, ook al bieden zij de zorg uit liefde, volle overtuiging en vanuit de vanzelfsprekendheid van de (familie)band. Juist deze groep heeft behoefte om een vaardigheid te leren die ze in hun dagelijkse bestaan kunnen toepassen hen rust en ruimte geeft binnen de situatie.

Deelnemers hebben bij aanvang van de training vaak al veel overbelastingsklachten zoals slecht slapen, gejaagd gevoel, ernstige vermoeidheid en allerlei lichamelijke klachten. Ook geven ze aan niet zo vriendelijk en geduldig tegen hun naaste zijn als ze zouden willen. Regelmatig is het lastig de combinatie van werk en mantelzorg vol te houden.

De training in dit project biedt de unieke combinatie van 8 weken intensief oefenen (ook dagelijks thuis) en met lotgenoten uitwisselen, leren van elkaar en het leren steun en hulp van de omgeving te vragen en te ontvangen.  De begeleiding is in handen van ervaren mindfulness trainers (VMBN categorie 1) die gewend zijn te werken met complexe en emotionele situaties en groepen.

Het project is een samenwerking van De Werkschuur met mantelzorgsteunpunten in de betreffende gemeenten* en landelijk geregistreerde mindfulness trainers VMBN cat. 1

Media:

Korte radio documentaire (19 min)  n.a.v het symposium in 2014: onder meer aan het woord: toenmalige wethouder gemeente Groningen, mantelzorgers en een partner van een van hen, en Annetje Brunner.

Treffend verslag van een mantelzorger in het Roder Journaal.

In dit korte filmpje (1 min 37) van de RijksUniversiteit Groningen, n.a.v het wetenschappelijk onderzoek door Sanny kappen krijgt u goed inzicht in het project mindfulness voor mantelzorgers:

Meer informatie? Mindfulness voor mantelzorgers in uw gemeente? U kunt contact opnemen met Annetje Brunner via info@dewerkschuur.nl of 06-45085157

*Deelnemende gemeenten sinds 2013: Groningen,  Assen, Meppel, Midden-Groningen (Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Menterwolde), Haren, Hogeland (Bedum, Winsum, De Marne, Eemsmond), Aa en Hunze, Tynaarlo, Noordenveld, Westerkwartier (Leek, Marum, Grootegast, Zuidhorn). Overige gemeenten die naar ons voorbeeld mindfulness voor mantelzorgers bieden: Utrecht, Velsen, Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren. Hier vervulde De Werkschuur een adviesrol. In Friesland wordt  mindfulness voor mantelzorgers sinds 2019 verzorgd door 8je praktijk voor mindfulness training in o.a. Harlingen, Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward. Meer info regio Friesland: https://www.mbsrtraining.info/

 

Startdata