Startdatum

Woensdag 7 februari
09:30 - 12.00 uur

Alle data op een rij

Project Mindfulness voor Mantelzorgers

Het project is opgezet vanuit de behoefte van mantelzorgers aan een methode om de zorg thuis langer vol te kunnen houden en overbelasting te voorkomen. Sinds 2013 hebben meer dan 500 mantelzorgers de mindfulness training gevolgd. Resultaten zijn dat deelnemers meer kwaliteit van leven en minder klachten ervaren, zowel lichamelijk als psychisch. Ook vragen ze na het volgen van de training gemakkelijker hulp aan hun omgeving. Uit onderzoek (RUG) blijkt dat ze een jaar na afronding de geleerde oefeningen nog steeds in de praktijk brengen.

In dit project doen juist de meest belaste mantelzorgers mee. Vaak zijn het mantelzorgers die 24/7 klaarstaan voor hun naaste.  Mensen met een partner, ouder of kind met een ernstige (chronische) ziekte of beperking. De zorg is vrijwel altijd intensief. Kenmerkend is dat deze mensen zich in de situatie gevangen voelen, ook al bieden zij de zorg uit liefde, volle overtuiging en vanuit de vanzelfsprekendheid van de (familie)band. Juist deze groep heeft behoefte om een vaardigheid te leren die ze in hun dagelijkse bestaan kunnen toepassen hen rust en ruimte geeft binnen de situatie.

Deelnemers hebben bij aanvang van de training vaak al veel overbelastingsklachten zoals slecht slapen, gejaagd gevoel, ernstige vermoeidheid en allerlei lichamelijke klachten. Ook geven ze aan niet zo vriendelijk en geduldig tegen hun naaste zijn als ze zouden willen. Regelmatig  is het lastig de combinatie van werk en mantelzorg vol te houden. De training in dit project biedt de unieke combinatie van 8 weken intensief oefenen (ook dagelijks thuis) en met lotgenoten uitwisselen, leren van elkaar en het leren steun en hulp te vragen en te ontvangen. De begeleiding is in handen van ervaren mindfulness trainers met psychologische ondergrond die gewend zijn te werken met complexe en emotionele situaties en groepen.

Het project is een samenwerking van De Werkschuur met mantelzorgsteunpunten in de betreffende gemeenten. De begeleiding is in handen van ervaren mindfulness trainers met psychologische ondergrond die gewend zijn te werken met complexe en emotionele situaties en groepen. Het project is een samenwerking van De Werkschuur met mantelzorgsteunpunten in de betreffende gemeenten.

In dit korte filmpje (1 min 37) van de RijksUniversiteit Groningen krijgt u goed inzicht in het project mindfulness voor mantelzorgers:

Meer informatie? Mindfulness voor mantelzorgers in uw gemeente? U kunt contact opnemen met Annetje Brunner via info@dewerkschuur.nl of 06-45085157

Informatie voor mantelzorgers

Stress en mantelzorg. Wanneer je zorgt voor iemand kun je je overbelast voelen. Hoe graag je het ook doet voor die ander die je dierbaar is. Dit kan zich uiten in moeheid, somberheid, onrust, piekeren of slapeloosheid. Of  moeilijk kunnen ontspannen. Er kunnen zorgen zijn of je het zelf wel allemaal vol zult kunnen houden. Langdurige stress kan ook allerlei lichamelijke klachten geven zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk,  maag- en darmklachten of slaapproblemen.  “Mantelzorgers weten als geen ander dat er vaak aan de situatie niet veel te veranderen valt. Je hebt het er mee te doen” zegt Annetje Brunner, initiatiefnemer van De Werkschuur en zelf mantelzorger voor haar moeder die aan dementie lijdt. Wat kun je zelf doen om gezond te blijven, daar gaat het in de mindfulness training over.”

In de mindfulness training train je je aandacht, net zoals je spieren traint, door te oefenen.  Door steeds weer terug te keren naar het huidige moment zoals het is, met vriendelijke milde aandacht. Je leert hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met die belastende situatie en met de heftige emoties die er soms mee gepaard gaan. Je leert hoe je ook in moeilijke, stressvolle omstandigheden voor jezelf kunt blijven zorgen. Annetje: “Daardoor krijg je  weer het gevoel terug de regie over je eigen leven te hebben. Ook al is er verdriet, zorg of pijn.”

De training is intensief, elke dag oefenen de deelnemers thuis met cd’s. Maar juist door die intensieve en regelmatige oefening  ervaren deelnemers grote veranderingen. “Je kunt het zien als een experiment van 8 weken, waarin je iets anders probeert dan wat je gewend bent. Na die 8 weken maken we de balans  op. De meeste deelnemers merken al tijdens de training dat ze zich beter gaan voelen, meer rust, meer energie, beter slapen, dat soort dingen”
Aan de training gaat een individueel intakegesprek vooraf. In dit gesprek wordt ook gekeken of er ondersteuning door een vrijwilliger nodig is in de thuissituatie, tijdens de bijeenkomsten en eventueel ook om het oefenen thuis mogelijk te maken. Deze respijtzorg wordt door het gemeentelijke steunpunt mantelzorg geregeld.

Lees meer »