Startdatum

Dinsdag 22 januari
14:00 - 16:30

Alle data op een rij

Data:  22 en 29 januari, 5, 12 en 26 februari, 5, 12, 19 en 26 maart 2019. Locatie: Puddingfabriek, Viaductstraat 3-3 Groningen. (NB niet op 19 feb i.v.m. voorjaarsvakantie; langere sessie op 26 feb 13.00-17.00)

Nu in Groningen-stad, locatie Puddingfabriek!

De training Interpersoonlijke Mindfulness (IPM) biedt een heldere methode om mindfulness, empathie en compassie verder te ontwikkelen in het samen leven, werken en communiceren met anderen. Dit programma is ontwikkeld door ervaren mindfulnesstrainers als vervolgtraining na een achtweekse basistraining in mindfulness.

Wijs en compassievol communiceren komt onszelf en de mensen met wie we omgaan ten goede. Wanneer we de tijd nemen om met ontspannen, open aandacht en vertrouwen naar onszelf en anderen te luisteren en van hart tot hart te spreken, kan dat veel interpersoonlijk leed verlichten. Deze training is bedoeld voor mensen die hun mindfulnessbeoefening willen verdiepen met oefeningen in mindful communiceren. Net als mindfulness en compassietraining (MBCL) is het programma geschikt voor mensen met elke levensbeschouwelijke achtergrond.

Voor wie?

Is voor jou communicatie vaak een bron van stress? Loop je steeds weer vast in hardnekkige patronen? Word je vaak gekwetst in contact of worden anderen gekwetst door jou? Verlies je vaak je geduld? Laat je gauw te veel of te weinig van jezelf aan anderen zien? Word je vaak verweten dat je niet goed luistert of dat je niet helder bent in wat je communiceert? Ben je vaak bezig het anderen naar de zin te maken ten koste van jezelf? Raak je gemakkelijk uitgeput door je contacten met anderen?
Ook al hebben we ons geoefend in mindfulness, we verliezen al te gemakkelijk onze opmerkzaamheid en onze kalmte wanneer we met elkaar in gesprek zijn, helemaal wanneer de spanning oploopt. Vind jij ook communiceren met anderen niet altijd eenvoudig en herken je jezelf in een of meer van de boven gestelde vragen? Dan kan deze training geschikt zijn voor jou.

Inhoud van de training

  • Het kennismaken met en toepassen van de zes richtlijnen van Insight Dialoque bij de interpersoonlijke beoefening: pauzeren, ontspannen, openen, vertrouwen op het opkomen, aandachtig luisteren en de waarheid (van het moment) spreken.
  • Het in mindful dialoog met anderen verkennen van levensgebieden die voor iedereen relevant zijn.
  • Het herkennen en verzachten van ongezonde communicatiepatronen en het ontdekken en beoefenen van heilzame vormen van communiceren.

Criteria voor deelname

  • Je hebt een basistraining in mindfulness gevolgd (MBSR, MBCT, MBIT of gelijkwaardig programma).
  • Je bent bereid dagelijks 45 minuten aan beoefening te besteden aan de hand van een werkboek. Naast nieuwe interpersoonlijke oefeningen, fris je ook de individuele beoefening weer op.
  • Je bent bereid om in tweetallen of kleine groepen interpersoonlijke mindfulnessoefeningen te doen.

Aantal deelnemers: 8 – 12

Tijdsinvestering: 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en een extra oefendag(deel); ten minste 45 minuten per dag thuis oefenen.

Werkwijze: Deze is vergelijkbaar met een mindfulnesstraining. In de bijeenkomsten worden geleide meditaties gedaan, individueel, in tweetallen en kleine groepjes, die worden nabesproken. Je hoeft niet meer te delen dat je wilt. Thema’s (contemplaties), die in mindful communiceren worden verkend, zijn onder andere: aangename, neutrale en onaangename gevoelswaarden; verschillen, oordelen, minderwaardigheid/superioriteit; geven en ontvangen; vergankelijkheid en verandering; rollen in persoonlijke en maatschappelijk leven; verlangen naar (on)zichtbaarheid; hindernissen en uitdagingen; goede eigenschappen.

Kosten: De kosten van de training bedragen: € 560,- voor particulieren. Reductie en gespreide betaling voor minima is mogelijk. Voor organisaties is het tarief € 990,-.  Bij de kosten is inbegrepen een werkboek Training Interpersoonlijke Mindfulness.

Lees meer »