Startdatum

Woensdag 25 november
19:30 - 20.45 uur

Alle data op een rij

25 november, 2, 9, 16, 23 december 2020, 6, 13 en 20 januari 2021  19.30  - 20.45 uur Online-voorlichtingen op maandag 9 november 10.00 uur of en woensdag 11 november 20.00 uur . Om aan te melden klik op: Welzijn in Noordenveld. Na aanmelding krijg je per e-mail informatie over hoe je kunt meedoen en hoe het werkt.

Gezonde zelfzorg in coronatijd met mindfulness en zelfcompassie

Hoe ga je om met stress? Hoe creëer je meer rust en ontspanning? Hoe zorg je op een gezonde manier voor jezelf? En hoe blijf je dat doen in uitdagende omstandigheden? Dit is het thema van dit nieuwe online programma voor mantelzorgers.

De coronatijd vraagt veel van ons allemaal, en van mantelzorgers misschien nog meer. Daarom willen we je graag ondersteunen om de komende maanden goed door te komen. Met een nieuw online zelfzorg-programma. Het programma is gebaseerd op mindfulness- en zelfcompassietrainingen.

In de online voorlichting maak je kennis met de trainer, krijg je informatie over de inhoud van het programma en doen we een korte oefening om te ervaren hoe we werken. En je kunt natuurlijk al je vragen stellen.

Het online programma wordt je aangeboden door de gemeente Noordenveld in samenwerking met WiN en Contactpunt Mantelzorg. Je kunt er gratis aan deelnemen.

Informatie over online programma voor mantelzorgers:

We komen vanaf 25 november elke week vijf kwartier online bij elkaar (via ZOOM). Onder begeleiding van mindfulness- en zelfcompassietrainer Annetje Brunner van De Werkschuur doen we verschillende oefeningen: begeleide meditaties en korte oefeningen die we ook in ons leven van alledag kunnen gebruiken om onszelf te ontspannen en kalmeren. Hiernaast krijgen we achtergronden over stress en ontspanning en tips voor het dagelijks leven.

Je kunt kiezen uit bijeenkomsten op de woensdagochtend of de woensdagavond.

Wat heb je nodig?

1. Een ruimte waarin je wekelijks circa anderhalf uur (min of meer) ongestoord kunt zitten.
2. Een computer, telefoon of tablet met camera en geluid.
3. Als je een telefoon of tablet gebruikt heb je ook de ZOOM-app nodig. Deze is gratis te downloaden via de appstore. Op een computer/laptop heb je geen ZOOM-app nodig. Je krijgt van ons een korte en overzichtelijke handleiding voor het gebruik van ZOOM.
4. Een goede, stabiele (wifi)verbinding.

Informatie voor mantelzorgers

Stress en mantelzorg. Wanneer je zorgt voor iemand kun je je overbelast voelen. Hoe graag je het ook doet voor die ander die je dierbaar is. Dit kan zich uiten in moeheid, somberheid, onrust, piekeren of slapeloosheid. Of  moeilijk kunnen ontspannen. Er kunnen zorgen zijn of je het zelf wel allemaal vol zult kunnen houden. Langdurige stress kan ook allerlei lichamelijke klachten geven zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk,  maag- en darmklachten of slaapproblemen.  “Mantelzorgers weten als geen ander dat er vaak aan de situatie niet veel te veranderen valt. Je hebt het er mee te doen” zegt Annetje Brunner, initiatiefnemer van De Werkschuur en zelf mantelzorger voor haar moeder die aan dementie lijdt. Wat kun je zelf doen om gezond te blijven, daar gaat het in de mindfulness training over.”

In de mindfulness training train je je aandacht, net zoals je spieren traint, door te oefenen.  Door steeds weer terug te keren naar het huidige moment zoals het is, met vriendelijke milde aandacht. Je leert hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met die belastende situatie en met de heftige emoties die er soms mee gepaard gaan. Je leert hoe je ook in moeilijke, stressvolle omstandigheden voor jezelf kunt blijven zorgen. Annetje: “Daardoor krijg je  weer het gevoel terug de regie over je eigen leven te hebben. Ook al is er verdriet, zorg of pijn.”

Lees meer »