Startdatum

Donderdag 25 maart
19:30 - 20.45 uur

Alle data op een rij

25 maart, 1, 8, 15, 22 en 29 april, 13 en 27 mei 2021 Online. Aanmelden via  F.Numan@kwartierzorgenwelzijn.nl Vermeld in de mail je naam, adres en telefoonnummer. Na aanmelding krijg je per e-mail informatie over hoe je kunt meedoen en hoe het werkt.

Te midden van alle onrust en zorgen in deze tijd is het goed om meer rust en kalmte te ervaren. Zeker voor mantelzorgers! Nu we bijna nergens meer heen kunnen, biedt het Steunpunt Mantelzorg samen met Annetje Brunner van De Werkschuur een online Mindfulness training aan. In de vorm van een meditatie en oefeningen gaan we aan de slag om ook in deze onzekere tijd wat aangename aandacht aan onszelf te besteden. Gewoon vanuit huis. Na afloop is er gelegenheid om online vragen te stellen aan Annetje.

De training is gratis en wordt je aangeboden door de gemeente Midden-Groningen.

Aanmelden via: F.Numan@kwartierzorgenwelzijn.nl   Vermeld in de mail je naam, adres en telefoonnummer. Na aanmelding krijg je per e-mail informatie over hoe je kunt meedoen en hoe het werkt.

Voor mantelzorgers Gemeente Midden-Groningen. In samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg van Kwartier Zorg en Welzijn.

Enkele reacties van mantelzorgers na de eerste reeks in 2020:

“Het heeft me goed gedaan: een vast moment in de week, zo laagdrempelig, daar kan ik weer even mee vooruit!” J.

“Graag wil ik je nog persoonlijk bedanken voor de online sessies mindfulness voor mantelzorgers’. Ik heb ze als zeer prettig ervaren, fijn om te doen, maar ook merk ik dat ik in het algemeen rustiger en zelfverzekerder ben.
Ik heb vaak momenten dat ik een vaag ongerust gevoel heb. Net alsof ik een afspraak vergeet, of alsof ik met iets anders bezig ben dan zou moeten. Toen ik een paar jaar geleden mindfulness deed verdween dat gevoel,
eigenlijk had ik het pas weken later zelf door. En ook deze keer verdween het gevoel en heb ik bijvoorbeeld twee hele goede weken achter de rug, ondanks alle omstandigheden. Ik blijf de audio-oefeningen doen. Dat is een kleine investering met een groot effect. E. 

Je bepaalt zelf hoe vaak je meedoet, maar meerdere keren meedoen heeft meer effect.

Informatie voor mantelzorgers

Stress en mantelzorg. Wanneer je zorgt voor iemand kun je je overbelast voelen. Hoe graag je het ook doet voor die ander die je dierbaar is. Dit kan zich uiten in moeheid, somberheid, onrust, piekeren of slapeloosheid. Of  moeilijk kunnen ontspannen. Er kunnen zorgen zijn of je het zelf wel allemaal vol zult kunnen houden. Langdurige stress kan ook allerlei lichamelijke klachten geven zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk,  maag- en darmklachten of slaapproblemen.  “Mantelzorgers weten als geen ander dat er vaak aan de situatie niet veel te veranderen valt. Je hebt het er mee te doen” zegt Annetje Brunner, initiatiefnemer van De Werkschuur. Wat kun je zelf doen om gezond te blijven, daar gaat het in de mindfulness training over.”

In de mindfulness training train je je aandacht, net zoals je spieren traint, door te oefenen.  Door steeds weer terug te keren naar het huidige moment zoals het is, met vriendelijke milde aandacht. Je leert hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met die belastende situatie en met de heftige emoties die er soms mee gepaard gaan. Je leert hoe je ook in moeilijke, stressvolle omstandigheden voor jezelf kunt blijven zorgen. Annetje: “Daardoor krijg je weer het gevoel terug de regie over je eigen leven te hebben. Ook al is er verdriet, zorg of pijn.”

Lees meer »