Startdatum

Woensdag 22 april
10:00 - 11.15 uur

Alle data op een rij

15,  22, 29 april, 6, 13, 20 mei 2020 Online. Aanmelden via  steunpuntmantelzorg.groningen@humanitas.nl. Vermeld in de mail je naam, adres en telefoonnummer. Na aanmelding krijg je per e-mail informatie over hoe je kunt meedoen en hoe het werkt.

Te midden van alle onrust en zorgen in deze tijd is het goed om meer rust en kalmte te ervaren. Zeker voor mantelzorgers! Nu we bijna nergens meer heen kunnen, biedt het Steunpunt Mantelzorg samen met Annetje Brunner van De Werkschuur een online Mindfulness training aan. In de vorm van een meditatie gaan we aan de slag om ook in deze onzekere tijd wat aangename aandacht aan onszelf te besteden. Gewoon vanuit huis. Na afloop is er gelegenheid om online vragen te stellen aan Annetje.

De training is gratis en wordt je aangeboden door de gemeente Groningen.

Aanmelden via steunpuntmantelzorg.groningen@humanitas.nl. Vermeld in de mail je naam, adres en telefoonnummer. Na aanmelding krijg je per e-mail informatie over hoe je kunt meedoen en hoe het werkt.

Voor mantelzorgers Gemeente Groningen. In samenwerking met Humanitas Groningen-stad.

In de gemeente Midden-Groningen zijn we al enkele weken op deze manier met mantelzorgers aan het werk.  Enkele reacties van mantelzorgers:
“Ik heb er nu al wat aan”
“Heel erg bedankt al tot zover”
“Heel erg fijn dat ik hier aan mee mag doen”
“Het was even wennen, maar tegelijkertijd heel fijn om even mindful bezig te zijn” 

Je bepaalt zelf hoe vaak je meedoet, maar meerdere keren meedoen heeft meer effect.

Informatie voor mantelzorgers

Stress en mantelzorg. Wanneer je zorgt voor iemand kun je je overbelast voelen. Hoe graag je het ook doet voor die ander die je dierbaar is. Dit kan zich uiten in moeheid, somberheid, onrust, piekeren of slapeloosheid. Of  moeilijk kunnen ontspannen. Er kunnen zorgen zijn of je het zelf wel allemaal vol zult kunnen houden. Langdurige stress kan ook allerlei lichamelijke klachten geven zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk,  maag- en darmklachten of slaapproblemen.  “Mantelzorgers weten als geen ander dat er vaak aan de situatie niet veel te veranderen valt. Je hebt het er mee te doen” zegt Annetje Brunner, initiatiefnemer van De Werkschuur en zelf mantelzorger voor haar moeder die aan dementie lijdt. Wat kun je zelf doen om gezond te blijven, daar gaat het in de mindfulness training over.”

In de mindfulness training train je je aandacht, net zoals je spieren traint, door te oefenen.  Door steeds weer terug te keren naar het huidige moment zoals het is, met vriendelijke milde aandacht. Je leert hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met die belastende situatie en met de heftige emoties die er soms mee gepaard gaan. Je leert hoe je ook in moeilijke, stressvolle omstandigheden voor jezelf kunt blijven zorgen. Annetje: “Daardoor krijg je  weer het gevoel terug de regie over je eigen leven te hebben. Ook al is er verdriet, zorg of pijn.”

Lees meer »