Startdatum

Maandag 18 november
19:30 - 21.00 uur

Alle data op een rij

Voorlichting op 18 november 19.30 uur. de Koeberg, Rembrandtplein 83, Meppel.  Aanmelden voor de informatiebijeenkomst via info@welzijnmw.nl of telefonisch:  085-2731444. 
Welzijn MensenWerk Meppel organiseert een training mindfulness voor mantelzorgers. Op maandag 18 november van 19.30 tot 21.00 uur is er een voorlichtingsbijeenkomst in de ontmoetingsruimte van  wijkcentrum de Koeberg,Rembrandtplein 83, Meppel.  De gemeente Meppel maakt het mogelijk dat mantelzorgers deze gerenommeerde training kosteloos kunnen volgen. Bent u nieuwsgierig hoe een training mindfulness u kan helpen? Kom dan naar deze bijeenkomst. 

Tijdens de informatiebijeenkomst krijgt u uitleg over de training. U kunt kennis maken met mindfulness en de manier van oefenen. Er is gelegenheid vragen te stellen aan een van de trainers. Ook kunt u zich deze avond opgeven voor de training. De training zal starten in januari 2020.

In onderstaand artikel vertellen mantelzorgers over de mindfulness training: Stress en vermoeidheid verdwijnen door Mindfulness voor Mantelzorgers

Informatie voor mantelzorgers

Stress en mantelzorg. Wanneer je zorgt voor iemand kun je je overbelast voelen. Hoe graag je het ook doet voor die ander die je dierbaar is. Dit kan zich uiten in moeheid, somberheid, onrust, piekeren of slapeloosheid. Of  moeilijk kunnen ontspannen. Er kunnen zorgen zijn of je het zelf wel allemaal vol zult kunnen houden. Langdurige stress kan ook allerlei lichamelijke klachten geven zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk,  maag- en darmklachten of slaapproblemen.  “Mantelzorgers weten als geen ander dat er vaak aan de situatie niet veel te veranderen valt. Je hebt het er mee te doen” zegt Annetje Brunner, initiatiefnemer van De Werkschuur en zelf mantelzorger voor haar moeder die aan dementie lijdt. Wat kun je zelf doen om gezond te blijven, daar gaat het in de mindfulness training over.”

In de mindfulness training train je je aandacht, net zoals je spieren traint, door te oefenen.  Door steeds weer terug te keren naar het huidige moment zoals het is, met vriendelijke milde aandacht. Je leert hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met die belastende situatie en met de heftige emoties die er soms mee gepaard gaan. Je leert hoe je ook in moeilijke, stressvolle omstandigheden voor jezelf kunt blijven zorgen. Annetje: “Daardoor krijg je  weer het gevoel terug de regie over je eigen leven te hebben. Ook al is er verdriet, zorg of pijn.”

De training is intensief, elke dag oefenen de deelnemers thuis met audiobestanden (cd’s/ mp3’s). Maar juist door die intensieve en regelmatige oefening  ervaren deelnemers grote veranderingen. “Je kunt het zien als een experiment van 8 weken, waarin je iets anders probeert dan wat je gewend bent. Na die 8 weken maken we de balans  op. De meeste deelnemers merken al tijdens de training dat ze zich beter gaan voelen, meer rust, meer energie, beter slapen, dat soort dingen”
Aan de training gaat een individueel intakegesprek vooraf. In dit gesprek wordt ook gekeken of er ondersteuning door een vrijwilliger nodig is in de thuissituatie, tijdens de bijeenkomsten en eventueel ook om het oefenen thuis mogelijk te maken. Deze respijtzorg wordt door het gemeentelijke steunpunt mantelzorg geregeld.

Lees meer »