Startdatum

Woensdag 27 november
14:00 - 15.30 uur

Alle data op een rij

Voorlichting op 27 november 14.00 uur. Dorpshuis de Pan, Nieuwe Rijksweg 4, Vries. Aanmelden via het aanmeldformulier, of per mail info@dewerkschuur.nl. U kunt ons ook bellen: 06-450.851.57.
Trias Steunpunt Mantelzorg van de gemeente Tynaarlo nodigt u hierbij van harte uit voor een informatiebijeenkomst over de training Mindfulness voor Mantelzorgers. Bent u nieuwsgierig hoe een training mindfulness u kan helpen? Kom dan naar deze bijeenkomst!

In het begin van 2020 biedt Steunpunt Mantelzorg u als mantelzorger een 8-weekse mindfulnesstraining aan. De gemeente Tynaarlo maakt het mogelijk dat u deze training kosteloos kunt volgen.

Wat staat er op het programma?

Tijdens de informatiebijeenkomst krijgt u uitleg over de training. U kunt kennis maken met mindfulness en de manier van oefenen. Er is gelegenheid vragen te stellen aan een van de trainers. Ook kunt u zich die avond opgeven voor de training.

Praktische informatie:
Datum:           woensdag 27 november
Tijdstip:         14.00 tot 15.30 uur. Vanaf 13.30 uur staat de koffie/thee klaar.
Plaats:            Dorpshuis de Pan, Nieuwe Rijksweg 4, Vries
Opgave:         Wij houden graag rekening met uw komst! Wilt u zich daarom opgeven voor deze middag? Opgave kan bij de De Werkschuur via het aanmeldformulier; via e-mail: info@dewerkschuur.nl of telefonisch: 06-45085157

Wilt u eerst over uw situatie spreken met een mantelzorgconsulent van de gemeente Tynaarlo? Neem dan contact op via sociaalteam@tynaarlo.nl of 0592-266737

Informatie voor mantelzorgers

Stress en mantelzorg. Wanneer je zorgt voor iemand kun je je overbelast voelen. Hoe graag je het ook doet voor die ander die je dierbaar is. Dit kan zich uiten in moeheid, somberheid, onrust, piekeren of slapeloosheid. Of  moeilijk kunnen ontspannen. Er kunnen zorgen zijn of je het zelf wel allemaal vol zult kunnen houden. Langdurige stress kan ook allerlei lichamelijke klachten geven zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk,  maag- en darmklachten of slaapproblemen.  “Mantelzorgers weten als geen ander dat er vaak aan de situatie niet veel te veranderen valt. Je hebt het er mee te doen” zegt Annetje Brunner, initiatiefnemer van De Werkschuur en zelf mantelzorger voor haar moeder die aan dementie lijdt. Wat kun je zelf doen om gezond te blijven, daar gaat het in de mindfulness training over.”

In de mindfulness training train je je aandacht, net zoals je spieren traint, door te oefenen.  Door steeds weer terug te keren naar het huidige moment zoals het is, met vriendelijke milde aandacht. Je leert hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met die belastende situatie en met de heftige emoties die er soms mee gepaard gaan. Je leert hoe je ook in moeilijke, stressvolle omstandigheden voor jezelf kunt blijven zorgen. Annetje: “Daardoor krijg je  weer het gevoel terug de regie over je eigen leven te hebben. Ook al is er verdriet, zorg of pijn.”

De training is intensief, elke dag oefenen de deelnemers thuis met cd’s. Maar juist door die intensieve en regelmatige oefening  ervaren deelnemers grote veranderingen. “Je kunt het zien als een experiment van 8 weken, waarin je iets anders probeert dan wat je gewend bent. Na die 8 weken maken we de balans  op. De meeste deelnemers merken al tijdens de training dat ze zich beter gaan voelen, meer rust, meer energie, beter slapen, dat soort dingen”
Aan de training gaat een individueel intakegesprek vooraf. In dit gesprek wordt ook gekeken of er ondersteuning door een vrijwilliger nodig is in de thuissituatie, tijdens de bijeenkomsten en eventueel ook om het oefenen thuis mogelijk te maken. Deze respijtzorg wordt door het gemeentelijke steunpunt mantelzorg geregeld.

Lees meer »