Steunpunt Mantelzorg Hogeland organiseert Training Mindfulness voor Mantelzorgers
Vanwege het grote succes in de voorgaande jaren en waardering van de deelnemers biedt het Steunpunt Mantelzorg Hogeland weer de training ‘Mindfulness’ door De Werkschuur aan voor mantelzorgers in de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum of Eemsmond.
Op vrijdagochtend 21 september van 9.30 tot 11.00 uur bent u van harte welkom tijdens de voorlichtingsbijeenkomst, waar u nader geïnformeerd wordt over de inhoud en effecten van de training. Na afloop kunt u zich aanmelden voor de training.
Op vrijdagochtend 19 oktober van 9.30 tot 12.00 uur start de training. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten (19 en 26 oktober, 2, 16, 23 30 november, 7 en 14 december).
Zowel de voorlichtingsbijeenkomst als de training worden gehouden in de De Blauwe Schuit, Warfstraat 1, 9951 BS Winsum.
Wanneer je zorgt voor een naaste kun je je overbelast voelen. Dit kan zich uiten in vermoeidheid, somberheid, onrust, piekeren of slapeloosheid. Langdurige stress kan ook allerlei lichamelijke klachten geven zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk, maag- en darmklachten of slaapproblemen. “Mantelzorgers weten als geen ander dat er vaak aan de situatie niet veel te veranderen valt. Je hebt het er mee te doen” zegt Annetje Brunner, mindfulness trainer van De Werkschuur en zelf ex-mantelzorger voor haar moeder die aan dementie leed.
“Wat kun je zelf doen om gezond te blijven en het in je situatie vol te houden, daar gaat het in de mindfulness training over.”
Aandachttraining
In de mindfulness training train je je aandacht, net zoals je spieren traint, door te oefenen. Je leert hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met die belastende situatie en met de heftige emoties die er mee gepaard kunnen gaan. Annetje: “Daardoor krijg je weer het gevoel terug de regie over je eigen leven te hebben. Ook al is er verdriet, zorg of pijn.”
De training vraagt veel inzet, elke dag thuis oefenen met behulp van audio opnames of cd’s. Juist het regelmatig oefenen maakt dat je een nieuwe vaardigheid ontwikkelt waar je je hele leven op terug kunt vallen.
Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat mantelzorgers na deze training meer kwaliteit van leven ervaren. Ook neemt het gevoel van grip op het leven te hebben toe en heeft men minder last van piekeren, spanning en vermoeidheid.
Aan de training gaat altijd een individueel gesprek vooraf.
U kunt zich tot 19 september aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomst.
De opgave voor de training dient uiterlijk 21 september bij het Steunpunt binnen te zijn.
Er zijn geen kosten verbonden aan de voorlichting of training. Tijdens de training wordt er wel een vergoeding gevraagd voor de koffie en thee.
Is het vanwege de zorg voor u moeilijk om van huis te gaan of heeft u geen vervoer, neem dan tijdig contact op met het Steunpunt. Dan proberen we samen met u een passende oplossing te vinden.
Voor inlichtingen en opgave kan contact op worden genomen met het Steunpunt Mantelzorg Hogeland, Monica Blom, M 06 488 74 339 (b.g.g. 0595 745 090), E m.blom@mensenwerkhogeland.nl