Zenmeditatie

In silence, words are forgotten.
In utter clarity, things appear.

— Master Hung-chi Chen-chueh (1091-1157)

Zen is een eeuwenoude traditie, geworteld in het boeddhisme. Zenmeditatie wordt door mensen van alle gezindten beoefend. Het kan worden beschouwd als een universele en praktische methode om te komen tot meer inzicht en ontspanning, waardoor je balans brengt in je leven.

Zenmeditatie kan door iedereen beoefend worden, zittend op een kussen of bankje of op een stoel. De kern van zenmeditatie is het zitten met aandacht (zazen). Tijdens zazen leren we op een heldere, wakkere en tegelijkertijd ontspannen manier stil aanwezig te zijn bij wat er is van moment tot moment.

Samen zitten geeft stimulans en continuïteit aan de beoefening en fungeert als een goede aanvulling op het mediteren thuis. Het beoefenen van zenmeditatie geeft verdieping en verbetert de kwaliteit van leven, doordat we meer ruimte gaan ervaren in onszelf. We durven mensen en situaties directer tot ons te laten spreken, waardoor onze reacties natuurlijker worden en meer effectief. Het kan ons helpen een bijdrage te leveren aan een meer harmonieuze samenleving.

Deze ervaring is levend gehouden en doorgegeven door een ononderbroken reeks van boeddhistische meesters. In de zentraditie wordt het persoonlijke contact met een erkende leermeester als onontbeerlijk geacht. Onze lineage loopt via Irène Kaigetsu Bakker Sensei, Joan Halifax Roshi, Bernie Glassman Roshi en diens leraar Taizan Maezumi Roshi terug tot Shakyamuni Boeddha.

Taizan Maezumi Roshi - The Wisdom Experience

bol.com | Appreciate Your Life | 9781570629167 | Taizan Maezumi | Boeken

Taizan Maezumi Roshi

Irène Kaigetsu Bakker Sensei, Roshi Joan Halifax, Bernie Glassmann Roshi,

 

Zen Spirit Groningen

In de stad Groningen is er mogelijkheid wekelijks zenmeditatie te beoefenen bij Zen Spirit, met Annetje Jikai Brunner Sensei. Zij is dharma opvolger van Irène Kaigetsu Bakker Sensei. De wekelijkse zengroep is op de dinsdagavond van 19.45 – 21.30 uur in het Vipassana Meditatie Centrum aan de Kamerlingh Onnesstraat 71.

Lees meer over de zenavond op de dinsdag:  wekelijkse zenavond Zen Spirit Groningen

Annetje Jikai en Irène Kaigetu

Introductiecursus

Nieuwsgierig maar weinig of geen ervaring met zenmeditatie? Dan ben je van harte welkom bij de introductiecursus. Je leert de grondbeginselen van de meditatie en bouwt het mediteren geleidelijk op. Je krijgt tips met betrekking tot houding, het richten van de aandacht en leert hoe je thuis en in een groep kunt mediteren. Ook is er aandacht voor achtergronden van het zenboeddhisme en de plaats van rituelen in de zenbeoefening. Na de introductiecursus kun je instromen in de wekelijkse zengroep op de dinsdagavond.
De introductie cursus wordt gegeven door Annetje Jikai Sensei  (in Glimmen) en Annetje Jikai Sensei samen met Marianne Kakuon Fokkema in Groningen. Marianne Kakuon is senior leerling van Irène Kaigetsu Sensei.

 

Startdata

Geen trainingen