Kijk voor startdata onderaan deze pagina of in de agenda

In onze retraites gaan we terug naar de eenvoud van de zenmeditatie beoefening.

Eenvoudigweg zitten, eenvoudigweg lopen. Bewegen met milde aandacht.

Eenvoudigweg zijn.

Aandacht voor het kleine, voor het vanzelfsprekende.

Minder prikkels en input, geen ‘moetens’ of eisen, hoeven presteren of bereiken.

Stilte.

Steeds weer terugkomen bij eenvoudigweg zijn, in het huidige moment.

 

We zijn veelal in stilte en offline. Je hebt sociaal verlof en hoeft dus alleen voor jezelf te zorgen.

De begeleiding door Annetje Jikai is ervaren, liefdevol en ontspannen. Als we elkaar nog niet ontmoet hebben gaat een kennismakingsgesprek aan deelname vooraf.

Ervaring met (zen)meditatie, mindfulness en stilte is wenselijk, maar niet noodzakelijk.

FAQ’s

Zijn de retraites geschikt voor beginners?

​ Ja. De zen stilteretraites zijn bedoeld voor iedereen – van complete beginners tot ervaren beoefenaars.

Welk type meditatie beoefenen wij?

We beoefenen zazen, een meditatieve beoefening in de Zen-boeddhistische traditie. Tijdens zazen zitten we op ons kussen, met ons gezicht naar de muur gericht en richten we onze aandacht op onze houding en ademhaling. We zitten in stilte en er wordt geen verbale begeleiding gegeven tijdens de meditatie. Op de eerste dag van de retraite wordt een volledige instructie gegeven over de houding en techniek. In de dharmalezing ’s middags worden aanvullende aanwijzingen geven die behulpzaam zijn bij het mediteren.

Kan ik schrijven of lezen?

Ja, maar wij raden je aan de stilte de ruimte te geven die ze verdient en bewust te zijn van wat je schrijft en leest.

Kan ik naar muziek luisteren?

Wij raden je aan om tijdens de retraite geen muziek te luisteren.

Kan ik mijn eigen meditatiekussen meenemen?

Ja. Wij zorgen voor meditatiekussens, maar raden je aan deze zelf mee te nemen als je een comfortabel exemplaar hebt gevonden dat bij je past.

Ik heb moeite met het zitten met gekruiste benen, kan ik op een stoel zitten?

Wij leren je de eerste dag de zithouding en helpen je een comfortabele houding te vinden. Als je het te pijnlijk vindt om op de grond te zitten, kun je op een stoel gaan zitten. Het belangrijkste is een opgerichte houding met een ontspannen rechte rug.

Kunnen we praten tijdens de retraite?

We bieden stilteretraites. Het is heel belangrijk dat iedereen tijdens de retraite de stilte te allen tijde respecteert. Annetje Jikai sensei zal elke dag een korte lezing geven over de beoefening en je krijgt tijdens de bewegingssessie aanwijzingen. Als je ziek bent of tijdens de retraite met Annetje Jikai wilt spreken over wat je ervaart, kun je haar een briefje schrijven, dan zoekt zij een moment om met je te praten.

Kan ik mijn telefoon gebruiken tijdens de retraite?

We nemen je telefoon niet van je af, maar we raden je ten zeerste aan om je telefoon tijdens de retraite uit of in de vliegtuigmodus te houden.

Hoeveel uren meditatie zal er per dag zijn?

Er zijn 4 tot 6 uren meditatie per dag. De dag is opgesplitst in vier meditatiesessies van elk 1 uur en 30 minuten. In de derde meditatiesessie van de dag (’s middags) is de dharma-lezing ter inspiratie en ondersteuning van je beoefening. We vragen je om alle sessies bij te wonen om de harmonie binnen de groep te behouden. Het programma kan gewijzigd worden.

Kan ik te laat aankomen/vroeg vertrekken?

Om de harmonie tijdens de retraite te behouden, vragen we dat alle deelnemers op de eerste dag om 15.00 uur bij het retraitecentrum arriveren en op de laatste dag om 14.00 uur vertrekken.

Kan ik langer in het retraitecentrum verblijven?

Als je voor of na onze retraite in het retraitecentrum wilt verblijven, laat het ons weten, dan nemen wij namens jou contact met het centrum op om te kijken of het mogelijk is.

Is er wifi in het retraitecentrum?

Afhankelijk van de locatie is er wifi of alleen telefoonsignaal. We raden je aan je apparaten tijdens de retraite in de vliegtuigmodus te laten staan of helemaal uit te schakelen.

Wat moet ik doen als iemand tijdens de retraite contact met mij wil opnemen?

Als iemand contact met je wil opnemen, kunnen ze contact opnemen met onze hosts in het retraitecentrum. Zij zorgen ervoor dat je de boodschap ontvangt.

Kan ik mijn eigen kamer krijgen?

We kunnen niet garanderen dat je tijdens de retraite een eigen kamer krijgt. In sommige meditatiecentra zij meer één persoonskamers dan in andere. Tijdig aanmelden is handig.

Hoe je je kunt voorbereiden op de retraite

Het aangaan van een langere periode van intense stille meditatie is een veeleisende, en zeer lonende ervaring. Je haalt het meeste uit de retraite als je je van tevoren voorbereidt. Als je geen tijd hebt om je voor te bereiden, hoef je je geen zorgen te maken. Hier volgen een enkele tips die je kunnen helpen om je gemakkelijker aan de retraite te kunnen aanpassen:

Begin met mediteren

We zullen 4-6 uur per dag samen mediteren. We raden je daarom ten zeerste aan om zo snel mogelijk met een dagelijkse beoefening te beginnen, zodat je lichaam kan wennen aan de zithouding.

Lees een boek over zenmeditatie

Wij raden de volgende boeken aan:  “Met zen beginnen” door Shunryu Suzuki en “Zitten, de praktijk van zen” door Nico Tydeman

Maak ruimte om offline te zijn tijdens de retraite

Bij aankomst nemen wij de telefoons niet van je af. We raden je echter ten zeerste aan om je telefoon tijdens de retraite uit te laten of in de vliegtuigstand te houden, zodat je de nobele stilte kunt bewaren en dieper in de meditatiepraktijk kunt gaan. Het is erg storend voor de meditatie  en voor je proces van stil worden als je tijdens de retraite nieuws en berichten leest.

We raden je daarom aan om je werk, familie en vrienden te laten weten dat e gedurende de retraite offline zult zijn. Zo kun je optimaal  profiteren van deze zeldzame kans om vrij te zijn van de gebruikelijke afleidingen van het dagelijks leven.

Hoe kan mijn familie contact met mij opnemen in geval van nood?

Als je familie of vrienden tijdens de retraite dringend contact met je moeten opnemen, kun je hen het telefoonnummer van het retraitecentrum geven. Onze retraite-host is tijdens de retraite bereikbaar en geeft de berichten door.

Paklijst

Toiletartikelen

Handdoeken

Comfortabele kleding voor meditatie en mindful bewegen/ qigong

Warme jas voor buiten (herfst/ winter)

Dekentje of kleedje om buiten op te zitten (mooi weer)

Comfortabele wandelschoenen

Instap sloffen of warme sokken voor binnen/ slippers in de zomer

Slippers voor onder de douche (optioneel)

Horloge of wekker als je je telefoonalarm niet wilt gebruiken

Waterfles die je kunt bijvullen

Meditatiekussens zijn aanwezig, maar het kan een goed idee zijn om je eigen exemplaar mee te nemen als dat prettig voor je is

Er zijn ook yogamatten aanwezig, maar je kunt deze gerust ook zelf meenemen

 

Startdata