Startdatum

Dinsdag 19 november
15:00 - 24 november 14:00 uur
Andere startdagen »

Alle data op een rij

19 - 24 november  2024  Locatie: De Maanhoeve  Exloërveen 18A 9574 PB Exloërveen  Nederland   Prijs: € 850,- /  € 899,- Aanmelding en voorwaarden via: Gentleminds Instituut voor Compassie    

Voor deze retraite verloopt de aanmelding via: Gentleminds Instituut voor Compassie.

Deze stilteretraite voldoet aan de richtlijnen retraites MBP trainers en is daardoor geschikt als nascholing voor mindfulness trainers die ingeschreven zijn bij het mindfulness register

In stilte worden woorden vergeten..

In totale helderheid verschijnen dingen.

In silence, words are forgotten.
In utter clarity, things appear.

— Master Hung-chi Chen-chueh (1091-1157)

Zen & Stilte Retraite

In deze zenretraite gaan we gezamenlijk de stilte in.

Zodat we kunnen landen in het nu, steeds opnieuw. We kijken naar binnen en naar buiten. Zodat we thuis kunnen komen in onszelf, in ieder moment, overal.

In de landelijke omgeving van De Maanhoeve in Drenthe.

Het is een stille retraite met periodes zitmeditatie (zazen) afgewisseld met loopmeditatie (kinhin). Dagelijks een dharmatalk door Annetje Jikai, sensei en een sessie mindful bewegen en qigong door Maryvonne Verkerke, van het Gentleminds Instituut voor Compassie

Daarnaast gaan we elke dag gezamenlijk in stilte de prachtige tuin in, alle zintuigen open. Stilte is onze grondtoon.

Ervaring met (zen)meditatie, mindfulness meditatie en stilte is wenselijk, maar niet noodzakelijk. In een kennismakingsgesprek bekijken we samen hoe je je kunt voorbereiden op de retraite.

 

Over de begeleiding

Annetje Jikai Brunner

Annetje Jikai (1961) is zenleraar, psycholoog, mindfulness- en compassietrainer en coach. Ze begon haar zenpraktijk ruim 30 jaar geleden.  Jikai ontving Dharmatransmissie van Irène Kaigetsu Bakker Roshi in de White Plum Lineage van Maezumi Roshi. Ze geeft les in de Zen Spirit Sangha, in zen retraites en online. Jikai is haar tweede Dharmanaam, wat ‘oceaan van compassie’ betekent. Haar eerste leraar gaf haar de Dharmanaam Mokudo, ‘stille weg’. Beide namen beschouwt zij als een groot geschenk en tevens een voort durende oefenpraktijk. Annetje Jikai biedt een veilige en compassievolle ruimte aan alle meditatiebeoefenaars. Beginners en ervaren mediteerders zijn welkom.  Meer over Annetje Jikai

Maryvonne  Verkerke

Maryvonne Verkerke (1970) is als oprichter, eigenaar en hoofddocent verbonden aan Gentleminds en een van de pioniers van compassie in Nederland. Binnen haar instituut begeleidde ze vanaf 2021 het transitieproces waarin mindfulness in Nederland zich transformeerde in de richting van training in vriendelijkheid en mildheid. Zij is naast mindfulness en compassietrainer ook Chineng Qigong leraar, een vorm van meditatie in beweging en een pijler van de Traditionele Chinese Geneeskunde om lichaam en geest in balans te houden. Meer over Maryvonne

Wat kun je verwachten

Je onderdompelen in stilte en stilte in het gezelschap van anderen tijdens een langere meditatieretraite kan een diepgaande en potentieel transformerende ervaring zijn.

We oefenen ons om steeds met open aandacht zijn bij onze eigen persoonlijke ervaring van het huidige moment.

Dat kan betekenen dat we onderdrukte gevoelens, gedachten of herinneringen ervaren. Soms hebben we deze moeilijkere dingen lang gemeden. Dat kan emotioneel pijnlijk zijn. Hier – in de stilte – nemen we dat allemaal in ons op. De prettige ervaringen, de onprettige ervaringen, de verveling. Alles. We merken dat we in stilte alle ervaringen de ruimte kunnen geven en dat er rust ontstaat.

Terwijl we door onze eigen persoonlijke ervaring van het moment heen gaan, beginnen we langzaam op te merken, door simpelweg naar anderen te kijken en soms een vluchtige glimlach uit te wisselen, dat ook zij ervaringen meemaken die niet veel verschillen van de onze. De stille ruimte is uitnodigend en accepterend. Iedereen maakt op een bepaald niveau zijn of haar eigen individuele ervaring mee, maar toch beginnen we langzaamaan een onuitgesproken intimiteit te voelen tussen onszelf en anderen in de retraite. Iets in de manier waarop we allemaal in die ruimte verschijnen, geeft ons daar een indicatie van.

En daarbij ervaren we gaandeweg een onuitsprekelijke verbondenheid met alles om ons heen; de natuur, de bomen, het geluid van water, de vogelzang en de wolken en daarachter de uitgestrekte open blauwe lucht die grenzeloos is maar toch niet buiten bereik voelt. Op jezelf zijn èn in verbinding met iedereen en alles. Merken dat we de dingen kunnen laten zijn en dat we kunnen ontspannen. Dat het goed is. Zoals het is.

Meditatie

We beoefenen gezamenlijk zazen, een meditatieve beoefening in de zen-boeddhistische traditie. Tijdens zazen zitten we op ons kussen, met ons gezicht naar de muur gericht en richten we onze aandacht op onze houding en ademhaling. Er is 4 tot 6 uur meditatie per dag. De dag is opgesplitst in vier meditatiesessies van elk 1 uur en 30 minuten. De derde meditatiesessie van de dag is inclusief een dharmatalk ter inspiratie en ondersteuning van je meditatie.

Elk meditatieblok omvat drie perioden van zittende meditatie en vindt als volgt plaats:

  • 25 minuten zittende meditatie (zazen),
  • gevolgd door 10 minuten loopmeditatie (kinhin),
  • gevolgd door 25 minuten zittende meditatie (zazen),
  • gevolgd door 10 minuten loopmeditatie (kinhin),
  • eindigend met 20 minuten zittende meditatie (zazen).

De meditatie is in stilte en wordt niet begeleid. Op de eerste dag van de retraite krijg je uitgebreide instructie over de techniek van zit- en loopmeditatie.

Tijdens het middagblok (de derde meditatie sessie) is er 25 minuten zazen, 10 minuten kinhin, 40 minuten dharma-lezing en 15 minuten zazen.

Mindful bewegen en qigong

In de ochtend is er een langere sessie waarin we rustig en met aandacht bewegen. Milde bewegingsoefeningen uit de qigong die ons helpen voor ons lichaam te zorgen, te gronden en te ontspannen. De bewegingssessies zijn een belangrijke ondersteuning voor het zitten in meditatie en je innerlijke proces.

Vrije tijd

Er zijn tijdens de retraite periodes vrije uren, die je kunt gebruiken om te rusten en te ontspannen. Misschien wil je yoga te doen, wandelen, schrijven of lezen. Of gewoon in de prachtige tuin te zijn. Tijdens de retraite zijn aantekeningen maken en lezen toegestaan, maar we moedigen je aan om alleen materiaal te lezen dat verband houdt met meditatie.

Over nobele stilte

Dit is een STILLE MEDITATIE-retraite, wat betekent dat we de periode samen veel zullen mediteren en de stilte zullen bewaren. Het is belangrijk dat iedereen dit niet-onderhandelbare en essentiële onderdeel van onze retraite begrijpt en zich eraan houdt: het handhaven van wat Boeddha Nobele Stilte noemde. Houd er dus rekening mee dat het in acht nemen van de stilte van iedereen wordt gevraagd.

Als je tijdens de retraite iets nodig hebt, zoals een extra deken of toiletpapier, of als je problemen hebt met je kamer, is er een plek waar je een briefje kunt schrijven en deze aan de mensen van De Maanhoeve kunt geven.

Als je emotionele problemen hebt, ziek bent of een prangende vraag hebt en met Annetje Jikai wilt spreken, kun je haar een briefje geven, zodat zij een tijdstip met je kan afspreken om met je te praten.

Kijk hier video ochtendgloren op De Maanhoeve (sound on)

Over De Maanhoeve

Accommodatie

We verblijven tijdens deze retraite op De Maanhoeve. De Maanhoeve in het Hunzedal in Drenthe is een retraitecentrum met een unieke, bijzondere en weidse stiltetuin. De warme liefdevolle aandacht, het mooie biologische eten en de landelijke omgeving nodigen je uit om je hier helemaal thuis te voelen. Tijdens de vrije uren kun je hier heerlijk genieten van de verstopte plekjes op het terrein.

De Maanhoeve heeft een stille sfeer en is perfect om de rust in jezelf te hervinden. En om te ervaren wat stilte kan brengen. Stilte door niet te hoeven spreken met elkaar, je hebt sociaal verlof. Stilte door offline te zijn. Gezamenlijke diepe stilte in de fijne zendo (meditatiezaal) en stilte in jezelf.

De accommodatie is eenvoudig en comfortabel. Je slaapt in een twee -of meerpersoons kamer of (met toeslag) in een 1 persoonskamer.

De badkamers worden gedeeld met andere retraitedeelnemers. Sommige slaapkamers hebben een eigen wastafel.

De meditatiehal ligt op de verdieping, evenals een aantal slaapkamers. Laat het ons van tevoren weten als je mobiliteitsproblemen hebt. Dan kunnen wij ervoor zorgen dat je in één van de slaapkamers op de begane grond verblijft.

Bedlinnen en handdoeken kunnen worden gehuurd of zelf worden meegenomen.

Voedsel

Elke dag wordt er voor ontbijt, lunch, en diner gezorgd. Fruit en thee zijn ook de hele dag door verkrijgbaar.

Al het verstrekte voedsel wordt met liefde bereid door de kok van De Maanhoeve.  Een groot deel van het voedsel komt uit hun tuin of is lokaal geproduceerd.

Programma

Dinsdag 19 november

15:00  Aankomst

16:00  Openingscirkel & instructie

17:45  Avondmaaltijd & start stilte

19:30  Eerste meditatieblok   

21:00  Thee

22:00  Lichten uit

 

Woensdag 20 november  – zaterdag 23 november

6:00   Wake up

6:30    Zazen (meditatie)

8:00    Ontbijt

9:30    Mindful bewegen & qigong

10:30  Thee & koffie    

11:00  Zazen (meditatie)

12:30  Lunch & rust     

15:00  Gezamenlijke loopmeditatie in de tuin      

15:40  Thee     

16:00  Zazen (meditatie) & dharmales

18:00  Avondmaaltijd

19:30  Zazen (meditatie)

21.00  Thee

22:00  Lichten uit

 

Zondag 24 november

6:00    Wake up

6:30    Zazen (meditatie)

8:00    Ontbijt

9:15    Mindful bewegen & qigong

10:00  Spullen pakken & kamers vertrekklaar    

11:00   Luistercirkel      

12:30   Lunch

14:00   Einde     

Kosten en voorwaarden

Prijs

€ 850,-

1 persoons kamer € 899,-

Aanmelden en Voorwaarden

Aanmelden en voorwaarden via Gentleminds Instituut voor Compassie

 

 

 

 

Lees meer »