Zenmeditatie bij Zen Spirit Groningen

Openheid, moed en vertrouwen

Zen Spirit is in 2004 opgericht door zenleraar Irène Kaigetsu Bakker Sensei. De rode draad die door Zen Spirit loopt is de houding of geestesgesteldheid, die ons in staat stelt alles wat zich in ons leven aandient met openheid, moed en vertrouwen tegemoet te treden.

Er zijn doorgaande Zen Spirit meditatiegroepen in Groningen, Arnhem, Mantgum (bij Leeuwarden), Geldermalsen en Rosmalen, die mensen de mogelijkheid bieden hun zen beoefening te ondersteunen en te verdiepen.

De zengroep in Groningen wordt geleid door Annetje Jikai Brunner, dharma holder (hoshi of assistent-leraar) van Irène Sensei.

Deze wekelijkse meditatieavond van Zen Spirit is op dinsdag van 19.45 – 21.45 uur in het Vipassanacentrum, Kamerlingh Onnesstraat 71 in Groningen. We beoefenen daar zitmeditatie (zazen) afgewisseld met loopmeditatie (kinhin). Regelmatig is er dharmales en mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met Annetje Jikai Brunner. Alle avonden eindigen met soetra zingen en incidenteel is er een service (Boeddhistische dienst), of luisterkring.

Het najaarsseizoen 2021 van de zenmeditatie-avonden loopt van 31 augustus t/m 14 december.

Voor mensen met weinig meditatie-ervaring is er elk seizoen een introductiecursus zenmeditatie. De eerstvolgende cursus start op vrijdag 22 oktober 2021. Zie: introductiecursus zenmeditatie

Tussentijds instromen is ook mogelijk. Neem daarvoor even contact met ons op: 06-45085157 / info@dewerkschuur.nl.

Zen Spirit landelijk

Behalve de wekelijkse meditatiegroepen is het mogelijk deel te nemen aan studiedagen en zowel korte als langere retraites (sesshin). Agenda en informatie over al het aanbod van Zen Spirit vind je op de pagina http://www.zenspirit.nl

Lineage

In het zenboeddhisme wordt grote waarde gehecht aan de directe overdracht van leraar op leerling. Na vele jaren van onderricht en beoefening kan een leraar besluiten om een leerling formeel te erkennen als leraar in de traditie van zen. Dit wordt dharma-transmissie of Denbo genoemd.

Door dharmatransmissie wordt de nieuwe leraar opgenomen als leraar in de opvolgingslijn (lineage) van leraren van de historische Boeddha tot nu. Dit vindt plaats tijdens een zeer uitgebreide privéceremonie tussen leraar en leerling in aanwezigheid van een getuige, die zelf ook transmissie heeft ontvangen. Omdat Irène Sensei in 1995 tot monnik is gewijd, ontving zij in 2012 van Joan Halifax Roshi behalve Denbo ook Denkai, waarmee zij tevens volledig geïnitieerd werd als zen priester. Annetje Jikai Brunner kreeg in 2018 hoshi, en werd daarmee dharmaholder van Irène Sensei.

Startdata

Geen trainingen