Zenmeditatie bij Zen Spirit Groningen

Openheid, moed en vertrouwen

Zen Spirit is in 2004 opgericht door zenleraar Irène Kaigetsu Bakker Sensei. De rode draad die door Zen Spirit loopt is de houding of geestesgesteldheid, die ons in staat stelt alles wat zich in ons leven aandient met openheid, moed en vertrouwen tegemoet te treden.

Er zijn doorgaande Zen Spirit meditatiegroepen in Groningen, Arnhem, Mantgum (bij Leeuwarden), Geldermalsen en Rosmalen, die mensen de mogelijkheid bieden hun zen beoefening te ondersteunen en te verdiepen.

De zengroep in Groningen wordt geleid door Annetje Jikai Brunner Sensei, eerste dharma opvolger van Irène Kaigetsu Sensei.

Annetje Jikai Sensei en Irène Kaigetsu Sensei oktober 2022

Deze wekelijkse meditatieavond van Zen Spirit is op dinsdag van 19.45 – 21.30 uur in het Vipassanacentrum, Kamerlingh Onnesstraat 71 in Groningen. We beoefenen daar zitmeditatie (zazen) afgewisseld met loopmeditatie (kinhin). Regelmatig is er dharmales en mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met Jikai Sensei. Alle avonden eindigen met soetra zingen en incidenteel is er een service (Boeddhistische dienst), of luisterkring.

Het najaarsseizoen 2022 van de zenmeditatie-avonden loopt van 6 september t/m 20 december.

Voor mensen met weinig meditatie-ervaring is er regelmatig een introductiecursus zenmeditatie. Kijk voor de eerstvolgende startdatum in de agenda.

Jikai geeft dharmales tijdens de oktober sesshin 2022

Tussentijds instromen is ook mogelijk. Neem daarvoor even contact met ons op: 06-45085157 / info@dewerkschuur.nl.

Zen Spirit landelijk

Behalve de wekelijkse meditatiegroepen is het mogelijk deel te nemen aan studiedagen en zowel korte als langere retraites (sesshin). Agenda en informatie over al het aanbod van Zen Spirit vind je op de pagina http://www.zenspirit.nl

Lineage

Irène Kaigetsu Sensei, Joan Halifax Roshi, Berni Glassman Roshi

In het zenboeddhisme wordt grote waarde gehecht aan de directe overdracht van leraar op leerling. Na vele jaren van onderricht en beoefening kan een leraar besluiten om een leerling formeel te erkennen als leraar in de traditie van zen. Dit wordt dharma-transmissie of Denbo genoemd.

Door dharmatransmissie wordt de nieuwe leraar opgenomen als leraar in de opvolgingslijn (lineage) van leraren van de historische Boeddha tot nu. Dit vindt plaats tijdens een zeer uitgebreide privéceremonie tussen leraar en leerling in aanwezigheid van een getuige, die zelf ook transmissie heeft ontvangen.  Annetje Jikai Brunner kreeg in 2018 hoshi, en werd daarmee dharmaholder van Irène Sensei. In oktober 2022 kreeg zij van Irène Sensei dharmatransmissie en werd zij Sensei.

 

 

 

 

Startdata